29. kesäkuuta 2015

Kasteperinteet

Me saimme eilen kolmannen kummilapsen ja tarkemmin kolmannen kummipojan. Tässäkin kastejuhlassa oli ihania pieniä yksityiskohtia ja minulle uusia perinteitä, jotka saivat tutkimaan aihetta hieman tarkemmin.

Kastemekko

Sylikummi ja vauvan äiti pukevat yhdessä kastemekon vauvan ylle. Aivan ihana, yhteinen ja tärkeä hetki. Kastemekko on usein vanha, jossa jo useammat sukupolvet on saatettu kastaa. Mekoissa saattaa olla pala edellisten sukupolvien morsiuspukua tai -huntua. Lisäksi se on usein jonkun lähisukulaisen tekemä. Mahdollisesti kastemekkoon on kirjailtu kaikki puvussa kastettujen lapsien nimet. Helman pituus on aikoinaan ollut vaurauden merkki. Kun materiaaleista oli pula, kasteasu tehtiin siitä mitä löytyi.


1990-luvulla siskoni koulussa tekemä kastemekko, jolle tuli käyttöä ensimmäisen kerran poikamme kastejuhlassa 2014.
Kastemalja
Kastemalja on perheen arvokkain lasimalja tai jopa peritty vanha kristallinen, hopeareunuksinen malja, jota on käytetty pitkään suvussa. Siitä on kastettu kukin suvun lapsi vuorollaan. Myös tähän voidaan kaivertaa kastettujen lapsien nimet.



Kastevesi
Suvuilla on erilaisia tapoja, mistä kastevesi otetaan. Meillä se on otettu hanasta, joku kerää siihen sadevettä. Erään luin ottaneen vettä pulloon Jordanin alkulähteeltä Israelista 1970-luvulla. Pullosta kaadetaan sitten pieni määrä tuota vettä lapsen kasteveteen.
Kasteen jälkeen meidän suvussa on ollut tapana, että kummisetä heittää kasteveden pihan nurmikolle kauniissa kaaressa. Kunniatehtävä kummisedälle. Kuopuksen ristiäisissä kaadoimme kasteveden isäni ja isovanhempieni haudalle. Veden heittämiseen liittyy joissain suvuissa uskomus: kun kastevesi heitetään talon portailta ylöspäin, lapsista tulee pitkiä. Osa jättäää kasteveden ulos haihtumaan, osa istuttaa pihalleen puun ja kaataa veden puun juurelle. Osa säilöö tilkan kastevettä lasipulloon ja osa kaataa vain veden lavuaarista alas.

Pään kuivausliina, päänalustyyny
Usein isosisarus kuivaa lapsen pään kastejuhlassa. Sekä kuivausliina että tyynykangas saattavat olla kastemekon tavoin jonkun isovanhemman tekemiä ja kirjailemia.  


Kastepöytä
Kastepöytään saattaa liittyä kastamaljan lisäksi jokin perinne-esine, kuten vanha hopeinen kynttilänjalka, kastepöytä tai pöytäliina. Esikoiseni kastejuhlassa pöytäliinan koristeena oli vielä kaunis huntuni, joka harmillisesti rikkoutui kastejuhlan jälkeen vieraiden lasten otettua se leikkeihinsä. Kyllä harmittaa yhä!

Arabian kulho perintönä pojalle isoisovanhemmalta.


Kasteen ohjelma
Kastetoimituksessakin on usein jotain perittyä. Usein joku juhlavieraasta lukee raamatusta jonkin pätkän tai lausuu runon. Tyypillisintä lienee kuitenkin laulaa jokin perheelle tärkeä virsi. Itse ajattelin, että olsi ihanaa, kun joku kummeista säestäisi kastevirret. Tähän ei tosin ketään voi pakottaa. Tämä toteutui esikoisemme kastejuhlassa ja miltei kuopuksenkin juhlassa. 
 
Kummilahja
Meidän suvussa on tapana antaa hopeinen kummilusikka. Ehkä tämä on jo vähän vanha perinne? Mutta mikä olisi nykyaikaisempi hyvä kummilahja? Meidän perheessä on ollut tapana aina lapsen syntymäpäivänä kiillottaa tuo kummilusikka ja laittaa se sokerilusikaksi juhlapöytään. Siitä on ollut myös kiva tarkistaa omat syntymämitat säännöllisesti.



Loppuun vielä yksi hauska uskomus: Hopeakolikko lapsen vaipoissa ristiäisten aikana tuo lapselle vaurautta.
Onkohan joku kokeillut tätä oikeasti?

Aiempia postauksiani kastejuhlista:

Hikiliikkujaa voit seurata myös Facebookissa ja Instagramissa.

1 kommentti:

  1. Kivoja juttuja olit tähän koonnut. Mutta voi ikävä tuota huntua :( ei voi tykätä.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!