16. tammikuuta 2016

Gluteiiniton ruokavalio, sämpylät

Olemme esikoisen kanssa syöneet nyt pari viikkoa gluteiinitonta ruokaa kokeilumielessä. Toivomme saavamme epämääräiset nivelkivut vihdoin hallintaan. Tarkoitus on jatkaa tällä ruokavaliolla pari kuukautta, jotta sen vaikutuksen oikeasti näkisi. 


Rakastan pullia ja herkkuja. Siksi kuvittelin tämän olevan paljon vaikeampaa. Tyttö rakastaa puolestaan leipää, muroja ja pastaa. Alkuun pohdin, millä saamme riittävästi ravintoa?

Mutta hyvin on mennyt. Jopa tyttö on ollut täysin yhteistyökykyinen ja hyväksynyt asian. Hänellekin näyttää olevan kova halu päästä kivuista eroon. Kuvittelin että vatsa toimisi ruokavalion myötä entistäkin paremmin, mutta meillä molemmilla vatsa on vetänyt aika kovaksi ja toimii nyt puolet harvemmin. Kuituja tullee siis entistä vähemmän. Muita eroja emme ole havainneet entiseen verrattuna. 

Olemme jättäneet ruokavalioon yhä kauran. Pääasiassa olemme syöneet paljon hedelmiä, marjoja ja kasviksia, riisiä, perunaa, lihaa, munia sekä aamuisin ja iltaisin riisi- tai kaurapuuroa. Ei mitään keinotekoista vaan alusta asti itse tehtyjä ruokia. 


Kuvittelin aina gluteiinittomien leipien olevan kamalia, ja niin kaupan leivät kieltämättä ovatkin näkkileipiä lukuunottamatta. Itse tehdyt kuohkeat sämpylät oli puolestaan iloinen yllätys, joita koko perhe söi mieluusti. Ne ovat hyviä vielä seuraavana päivänäkin. 

Gluteiinittomat, laktoosittomat, kuohkeat, pehmeät, helposti muunneltavat sämpylät 12-16 kpl:


25 g hiivaa
4 dl vettä
1/2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1 dl juusto- tai porkkanaraastetta
1/2 dl siemeniä (esim. seesamin siemeniä)
1 dl sulatettua rasvaa
4 dl gluteiinittomia jauhoja

  • Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaurahiutaleet. Anna turvota 10 minuuttia.
    Sekoita joukkoon suola, sokeri, rasva, siemenet ja juusto- tai porkkanaraaste.
    Lisää jauhot pienissä erissä samalla sekoittaen. Anna taikinan jäädä vähän löysäksi, jotta sämpylöistä ei tule liian tiiviitä. 
    Öljyä kätesi ja pyörittele/nostele  taikinasta sämpylät.
    Kohota gluteenittomat sämpylät leivinpaperoidulla pellillä lämpimässä paikassa noin 20 minuuttia. Gluteenittomat hiivataikinat kestävät vain yhden kohotuksen, joten kohota ne leivonnaisina, ei taikinana.
    Paista sämpylöitä 225 asteessa 10 minuuttia.

4 kommenttia:

  1. Nää näyttää hyviltä gluteenittomaks. Millainen on "suu tuntuma"? Paljo geettömiä tuttuja niin vois kokeilla. Ja btw. Kiva ois jos geettömien jauhojen nimen/merkin/mikä onkaan sais reseptin kylkeen aina, kun niit on niin erilaatuisia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jauhoina sunnuntain gluteiiniton jauhoseos.
      Suutuntuma jauhon määrästä riippuen tiivis (en itse pitänyt) tai kuohkea, kuten tavallinen sämpylä. Kokeilin juuri sinun marenkiohjetta. :)

      Poista
  2. Hei kiitos tästä reseptistä, tulee meilläkin kokeiluun :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!